vrijdag, 21 06 2024

Bij een installatie ga je "echt" tot de Scoutinggroep behoren, en omdat te laten zien hebben we verschillende "Installatie tekens" oftewel Insignes / badges, die we bevestigen op de "Scoutfit" blouze. 
Heel vaak krijgen we de vraag voorgelegd, wat deze insignes betekenen.
Graag willen wij hier dan ook wat verdere uitleg geven :

Installatieteken Scouting Nederland
Installatieteken SNHet officiële insigne voor op de ScoutFit blouse om aan te geven dat je geïnstalleerd bent als lid van Scouting Nederland.
Herkenbaar zijn: het klaverblad in goudgeel verwerkt, dit staat voor de meisjes, en de franse lelie, staat voor de Jongens, waaruit opgemaakt kan worden dat iedereen welkom is om lekker mee te doen bij Scouting.
Dit geheel is omringd met een touw eindigend in een platte knoop, de knoop die het meeste in gebruik is bij Scouting.
Dit detail refereert aan de verbondenheid van alle Scoutinggroepen in Nederland, verzamelt onder de naam Scouting Nederland 


Installatieteken Regio Maastricht en Mergelland

regiologo
In onze regio Maastricht & Mergelland heeft het Regiobestuur een insigne laten ontwikkelen, waarmee zichtbaar word dat je tot deze ScoutRegio behoort, en waarin veel typische Limburges onderdelen in verwerkt zijn,die je dus ook in onze regio kunt terug vinden, het is dus een insigne met een verhaal.

Zon - De warmte van samen, met alle groepen in de Regio één in Scouting.

Heuvels - Het limburgse heuvellandschap
Rivieren - De 5 rivieren die onze regio doorkruisen  Gulp – Geul – Jeker – Maas – Voer
Geel – De Limburgse mergel
Eikels – Het bronsgroen eikenhout (limburgs volkslied)
Eikenblad – De 5 punten staan voor de 5 gemeenten binnen de Regio Maastricht.& Mergelland

Groeps Insigne Sc. Theresia

Theresia 200x189
De oranjebruine bies om het insigne staat voor het "Manillatouw", dat is het touw waarmee binnen Scouting Theresia bouwwerken worden gepioniert,

De benaming is om duidelijk te maken, dat het een insigne van Scouting Theresia  uit Maastricht betreft.

De achtergrond kleur is blauw welke de kleur vertegenwoordigd van de Scouting Wereldorganisatie WAGGGS (World Assosation of Girl Guides & Girl Scouts)

Omdat wij een gemengde groep zijn, is herkenbaar “het (dubbele) klaverblad “wat synoniem staat voor de meisjestak, uitgevoerd in goudgeel, refererend aan het Mergelland, de streek waar wij woonachtig zijn.

In dit klaverblad is de “Theresiakerk" zichtbaar, waaronder wij onze groepslokaliteiten hebben, de 2 voorste torens zijn verwerkt als "Franse lelies", wat synoniem staat voor de jongenstak, De achtergrond kleur paars, wat in de kerk verwerkt is,vertegenwoordigd de andere Scouting Wereldorganisatie WOSM (World Organisation of Scout Movement)